Geplaatst door: BeterDuurzaam BV

Datum: 13 januari 2019
Persoonlijk advies Bekijk beterduurzaam

KIES JIJ VOOR VEILIGE ZONNEPANELEN?

Is de veiligheid van zonnepanelen in gevaar?
Die vraag is alleszins realistisch te noemen na een warme zomer in 2018. De hele dag zon op de zonnepanelen, en dat wekenlang, doet vermoeden dat afgelopen zomer hierdoor enkele branden zijn ontstaan. Volgens veiligheidsdeskundigen is er zelfs een verontrustende toename van branden te zien. Meer duidelijkheid lijkt hiermee gewenst.

Onderzoek
Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat hitte meestal niet de oorzaak is. In de grote zonneparken over de gehele wereld worden met gemak hogere temperaturen gehaald dan in de Nederlandse zomer van 2018. Maar als dat niet de oorzaak kan zijn, wat dan wel?

Elektronica
In de meeste gevallen moet de oorzaak gezocht worden in de elektronica. Bijvoorbeeld door overbelasting in de meterkast kan het misgaan. Bij een hete zomer maken de panelen overuren, staan ze continu op spanning en is daarmee de kans groter dat er iets misgaat.

Installatiewerk
Het meest verontrustend is dat het vaak misgaat door slecht installatiewerk door installateurs. Zowel bouwtechnische regels als de elektrotechnische regels worden vaak niet nageleefd bij het plaatsen van de panelen. Zo zijn regelmatig kabels en stekkers slecht op elkaar aangesloten. De spanning van de panelen kan oplopen tot wel 800 volt gelijkspanning! Hierdoor kan een vlamboog ontstaan die meer dan 1000 graden Celsius kan zijn!

Ook de omvormer kan oververhit raken. Deze omvormer maakt van zonnestroom gewone wisselstroom. Dat apparaat staat vaak in een bedrijfshal of huis en kan bij verkeerde installatie oververhit raken.

Controle en onderhoud
Je zou het bijna vergeten maar zonnepanelen hebben ook onderhoud nodig. Zo moeten direct foutmeldingen en storingen worden opgelost. En ook schoonmaak moet periodiek plaatsvinden.

Beter Duurzaam laat niets aan het toeval over en voert deze extra controles goed uit om zo de optimale werking en veiligheid te borgen.

Door wie laat jij jouw zonnepanelen installeren?
Beter Duurzaam heeft vele jaren ervaring met onder andere projecten in de agrarische sector en weet daarmee als geen ander hoe dit moet worden aangepakt. Veiligheid en een kwalitatief uitstekende montage maken hierbij het verschil. Uiteraard voldoet Beter Duurzaam volledig aan alle vereisten voor het aanleggen van de zonnepanelen. De monteurs zijn bekwaam, vaardig, gecertificeerd en voldoen aan alle vereisten om de zonnepanelen veilig te kunnen installeren.

Beter Duurzaam kiest bewust voor het gebruik van hoogwaardige zonnepanelen en systemen en zorgt hiermee voor een veilig gebruik.

Meer informatie?
Neem contact met ons op voor meer informatie en hoor meteen hoe wij voor jouw camping, jachthaven of groepsaccommodatie een goed advies kunnen verzorgen.